Het aantal doden als gevolg van de aanslag met een vrachtwagen op passanten in Nice is opgelopen tot 84.

Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vrijdag meegedeeld. Van achttien gewonden is de toestand kritiek.

De man die donderdag met een vrachtauto een bloedbad aanrichtte in Nice, is volgens Franse media een Tunesiër met een verblijfstatus in Frankrijk.

De 31-man was bekend bij de politie als vuurwapengevaarlijk crimineel en pleger van huiselijk geweld, maar niet wegens banden met soennitische extremisten.  Hij huurde de vrachtauto eerder deze week aan de westrand van Nice.

Over de naam van de verdachte heerste vrijdagochtend nog de nodige verwarring. . De krant Nice-Matin meldde dat hij Mohamed Lahouaiej Bouhlel heette en dat zijn woning vrijdag wordt doorzocht. In media circuleerde eerder ook een andere naam van de dader, Antwan Kumiya.

Noodtoestand Frankrijk verlengd

Frankrijk verlengt de noodtoestand die het invoerde na de terroristische aanslagen in Parijs vorig jaar november, met drie maanden. Dit zei president François Hollande op een persconferentie naar aanleiding van de aanslag in Nice.

Donderdag had Hollande nog gezegd dat er een eind zou komen aan de noodtoestand. ,,We kunnen de noodtoestand niet voor onbepaalde tijd verlengen, dat heeft geen zin. Dat zou betekenen dat we niet langer in alle omstandigheden een republiek met een rechtsstaat zijn'', aldus Hollande tegen journalisten in het traditionele interview op 14 juli, de Franse nationale feestdag.

Frankrijk verlengde de noodtoestand tweemaal eerder, waardoor de politie extra bevoegdheden kreeg en andere veiligheidsmaatregelen werden ingevoerd.

Hollande, die op de persconferentie sprak van een terroristische aanslag, kondigde aan later op vrijdag naar Nice te reizen om steun te betuigen aan de stad.

Geen melding Nederlandse slachtoffers

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de hele nacht contact gehad met de autoriteiten in Nice, maar heeft geen meldingen ontvangen over Nederlandse slachtoffers. Ook heeft niemand zich gemeld die daar nog iemand mist, zegt een woordvoerster.

Ook de alarmcentrale van de ANWB zei dat er nog geen berichten zijn ontvangen over betrokken Nederlanders.

Buitenlandse Zaken heeft via het consulaat nauw contact met de lokale autoriteiten en met de alarmcentrale van de ANWB.

Via de site van het Rode Kruis ikbenveilig.nl hebben zestig mensen zich gemeld om het thuisfront te laten weten dat ze in orde zijn. Een woordvoerster kon niet zeggen of dit allemaal Nederlanders betreft.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl